12 stk.
Snart skal vi igen have varme hveder og du kan sagtens bage dem selv – jeg synes de smager så skønt og især når de lige bliver ristet og med et godt lag smør.
DEJ
1,5 dl sødmælk
1 dl vand
20 g gær
30 g rørsukker
1,5 tsk. stødt kardemomme
5 g salt
2 æg
500-550 g hvedemel
70 g stuetempereret smør
DAG 1:
Hæld mælk, vand, gær og rør det samme, tilføj herefter rørsukker, kardemomme, salt og æg i røremaskinen og rør i et par minutter. Hæld hvedemel i og rør indtil til dejen har samlet sig. Tilføj smørret i små̊ stykker og rør dejen i 10-15 minutter.
Læg dejen i en skål smurt med lidt olie og lad den stå i køleskabet natten over med låg eller husholdningsfilm over (8-24 timer).
DAG 2:
Tag dejen ud af køleskabet og drys lidt mel på bordet og vend dejen ud. Lav 12 boller, mine vejede cirka 70-75 g. stykket. Form bollerne ved at spænde dem op under sig selv og tril dem derefter runde. Placere dem i et fad med bagepapir (30x20 cm), med afstand imellem dem. (Se billede 2)
Læg et hviskestykke over dem og lad dem hæve 1,5-2 timer.
Tænd ovnen på 200 grader alm. ovn.
Pensl hvederne med enten lidt vand eller mælk og stil dem i midten af ovnen på en rist, hæld cirka ½ dl varmt vand i bunden af ovnen og luk lågen. Bag hvederne i 16-18 minutter. Befri hvederne fra fadet og bagepapiret og lad dem afkøle på en rist.